Liga 1 la fotbal a inceput anul acesta intr-un nou format, cu mai putine echipe si in alt sistem. Sunt mai putine echipe pentru ca foarte multe din echipele care mai activeaza pe la noi au probleme financiare si multe din ele sunt in insolventa. Asa se face ca s-a ajuns ca in Europa League sa participe FC Botosani o echipa aflata pe la mijlocul Ligii 1 la sfarsitul campionatului trecut.

Pentru prima data la noi Liga 1 se va juca pe baza unui sistem cu play-off si play-out, sistem pe care il intilnim in mai multe campionate, cum ar fi cel al Belgiei de exemplu. Primele sase clasate vor merge in play-off-ul care stabileste campioana, in timp ce ultimele opt se vor lupta pentru a evita retrogradarea.

In anul in curs se vor disputa primele 13 etape din tur si alte 10 etape din returul sezonului regulat. Ultima etapa din 2015 se va disputa pe 19 decembrie, in timp ce ultimele trei runde din retur se vor juca in perioada 13-27 februarie.

 

Cum se joaca sistemul cu Play-off si Play-out

La finalul sezonului regulat, punctele echipelor vor fi injumatatite, astfel ca in play-off si play-out se va intra cu un cu totul alt punctaj. La jumatatile de puncte se va rotunji in plus, iar in caz de egalitate la final de play-off sau de play-out se va scadea punctul respectiv.

Formatiile din play-out sunt obligate sa faca macar 15 puncte. In caz contrar, ele vor debuta in sezonul urmator cu o penalizare (indiferent ca vor ramane in Liga 1 sau ca vor retrograda in Liga 2).

Vor retrograda ultimele doua clasate (pozitiile 13 si 14), in timp ce formatia care va incheia pe locul 12 va disputa un baraj cu o formatie din Liga 2 (echipa va fi invingatoarea dintr-un baraj care se va disputa intre ocupantele locurilor doi din cele doua serii).

Se va juca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur si retur, sezonul regulat urmand sa aiba 26 de etape. Echipele din play-off vor ajunge sa joace cate 36 de meciuri, in timp ce formatiile din play-out vor disputa cate 40 de partide.  

 rezultate etapa 1 din liga 1

Iata si rezultatele consemnate in prima etapa a ligii 1 de fotbal:

1. Astra Giurgiu - Concordia Chiajna 2-2

Marcatori: Constantin Budescu (45+3), Cristian Oros (48), respectiv Florin Purece (45), Cristian Oros (55, autogol).

2. ASA Targu Mures - Dinamo 0-0
3. CSU Craiova - FC Botosani 0-0

4. Viitorul Constanta - CFR Cluj 2-2

Marcatori:  Florin Cernat (pen. 34', pen. 56') respectiv Gregory Tade (12') Guima (16')

5. ACS Poli Timisoara - Pandurii Tg Jiu 0-1

A marcat: Răduț (min. 54).

6. Steaua - Petrolul Ploiesti 0-0

7. FC Voluntari - CSMS Iasi 1-1

Marcatori: Paul Pîrvulescu (30 - penalty), respectiv Ştefan Grigorie (10).

A fost o etapa e egalurilor in care doar victoria celor de la Pandurii a facut ca x sa nu fie semnul de la toate meciurile. Chiar am vazut un bilet la pariuri jucat numai pe x insa din pacate nu a iesit castigator din cauza infrangerii suferite de ACS Poli Timisoara, culmea acesta fiiind ultimul meci disputat. A stat cu ceva emotii posesorul biletului mai ales ca ii iesisera toate meciurile. Insa din pacate nu a fost cu noroc.